Aamu-Usva Niukkanen-Tammisto, minun tarinani

Tuttujen kaavojen loppu

Pitkään etsin elämääni merkitystä ulkoisista kokemuksista ja muiden hyväksynnästä. Opin kuitenkin  hyväksymään itseni sellaisena kuin olen ja antamaan itselleni anteeksi aiemmat erehdykseni. Olen ymmärtänyt, että virheet ovat osa elämää, eivät suinkaan merkkejä epäonnistumisesta elämässä. Ne tarjoavat tilaisuuksia oppimiseen ja antavat meille mahdollisuuden saavuttaa syvempi itsetuntemus.

Muutos harvoin on huono asia. Pelkäämme usein sitä, koska tuttu ja turvallinen sopii meille paremmin. Kaavat luovat turvallisuuden tunnetta, mutta ovat muutoksen tiellä, mikäli tämä hetken tilanne ei ole sitä mitä haluamme.

Elämäni suurin mullistus

Jouduin yhtäkkiä sairaalaan akuutin neurologisen sairauden vuoksi ja läheiseni oli sairastunut vakavasti. Kriisi pakotti minut näkemään itseni ja elämäni uudessa valossa. Olin ensimmäistä kertaa todella yksin. Se pelotti, pakottaen minut murtamaan tutut ja turvalliset kaavani. Huomasin myös ajatukseni alkavan muuttua. Aloin ymmärtää itseäni uudella tavalla. Minä muutuin samalla, kun ymmärsin enemmän ja enemmän. En pyrkinyt kehittymään tai kasvamaan ihmisenä. Oivallusteni kautta muutuin ja olen uusi ihminen. Uusi alku oli haastava, mutta myös vapauttava. Prosessin myötä opin, että todellinen hyväksyntä tulee sisältäni. Ulkoiset tekijät ja muiden ihmisten mielipiteet tulevat ja menevät. Vain minun mielipiteellä on väliä itselleni. Kaikki muu on toissijasta. Minä olen itseni paras ystävä, tuki ja turva. 

Pystyin viimein hyväksymään hetken juuri sellaisena kuin se oli, ja ymmärsin pelon epäonnistumisesta vain jarruttavan minua. Ei ole epäonnistumisia, on vain kokemuksia. Nämä oivallukset johdattivat minut syvemmälle itsetuntemukseen ja henkiseen hyvinvointiin, avaten oven maailmaan, jossa voin arvostaa jokaista hetkeä tässä ja nyt, ilman arvostelua itseäni, hetkeä tai muita kohtaan.

Mindfulness 

Mindfulness tarkoittaa tietoista läsnäoloa hetkessä. Sitä voidaan harjoittaa meditatiivisten harjoitusten kautta, jossa kiinnitetään huomiota nykyhetkeen ilman arvostelua, ja havainnoidaan omia ajatuksia, tunteita ja aistimuksia juuri niin kuin ne ovat. Hyväksytään ne sellaisina kuin ne ovat. Mindfulnessia käytetään stressin vähentämiseen, mielenterveyden edistämiseen, yleisen hyvinvoinnin parantamiseen ja rauhoittumiseen esimerkiksi ennen esityksen pitämistä. Se voi sisältää hengitysharjoituksia, meditaatiota ja muita kehon ja mielen harjoituksia. 

Lue lisää: Mitä mindfulness on?

Tunteideni hyväksyminen

Tutustuessani mindfulnessiin ja erilaiseen stressin sietoon ymmärsin, että tunteiden tukehduttaminen vaikeuttaa arkeani työssä ja vapaalla. Aloitin nimeämällä sen hetkiset tunteeni ja tuntea ne juuri sellaisena kuin ne ovat, niin hankalia, kuin iloisia tunteita. Muutos tarvitsee hyväksynnän, koska hankalia tilanteita voi korjata, mutta ei aina ennaltaehkäistä. 

Nykyään korostetaan positiivisuutta, mutta se voi pidemmän päälle käydä raskaaksi, se ettei saa sanoa, jos on paha olla, se ettei saisi tuntea turhautumista tai pettymystä. Usein muokkaamme vastauksiamme toisten ihmisten reaktioiden mukaan, haluamatta aiheuttaa pahaa mieltä, samalla kuitenkin piilottaen todelliset tunteemme. Teemme sitä niin paljon, että siitä tulee opittu tapa. Muuri kasvaa ympärillemme. "Emme paljasta itsestämme aivan kaikkea, pitää hymyillä, olla vahva, itsenäinen, kunnianhimoinen ja positiivinen!" Tärkeintä olisi olla rehellinen itselleen. Tärkeintä on olla kadottamatta omaa minuuttaan. 

Kuka olet?

Tiedätkö kuka olet? Oletko sinä sinä vai jonkun muun kuva sinusta? Sosiaalisten ja yhteiskunnallisten odotusten tulos? Voit olla rehellinen itsellesi. Sinä voit olla mitä tahansa haluat olla! Olet aivan mahtava juuri sellaisena kuin olet!